top of page

Visie

Atelier Recup is een multidisciplinaire, kruisbestuivende werking van beeldend kunstenaar Christophe Lemmens en urbanist & landschapsarchitect Ruud Mesdag die installaties opzet in de publieke ruimte. Denk: curieuze meubels, beeldend werk en ruimtelijke inrichting. Atelier Recup heeft ook een enorme passie voor sociaal artistieke trajecten. Participeren, creëren en prikkelen van de energie van mensen staan daarin centraal.

Grondstoffenbib

 

Het belang van recuperatie en duurzaam werken speelt een erg grote rol.

Atelier Recup is zich bewust van de roofbouw op materialen en grondstoffen op onze planeet en neemt graag het voortouw om de afvalstroom te verminderen. Voor uw project onderscheppen we bruikbare producten en integreren dit terug in een duurzaam ontwerp. 

Materialen en grondstoffen hergebruiken, transformeren  en in een andere context plaatsen is ons uitgangspunt. 

 

Als materialen-jagers en verzamelaars vertrekken bij uw project van onze recup-bibliotheek. Dit is onze eigenhandig opgebouwde voorraad van gestockeerde en geordende gerecupereerde materialen. Alle recuperaties komen van containers die we in het straatbeeld tegen komen, via bouwwerven, renovatie projecten, containerparken, giften, vergeten oude kelders, rommelmarkten, de kringwinkel, tentoonstellingen, enz... 

Inspiratie voor onze werking vonden we in stromingen als het Cradle to Cradle - concept. Net zoals Thomas Rau (circulaire economie) en vele anderen die op de een of andere manier met deze problematiek bezig zijn.

Werking

 

Atelier Recup heeft ook een dynamische werking waar bouwmomenten met mensen vaak de basis zijn van een groter proces. Door samen te bouwen en onderzoeken ontstaat een laagdrempelig proces waarbij we kennis en vaardigheden aan uw doelgroep doorgeven.

 

We maken ruimte voor experiment en spel om de creativiteit van uw doelpubliek te stimuleren. Door een aantal technische vaardigheden aan te reiken, vergroot Atelier Recup het bewustzijn dat materialen zeer diverse mogelijkheden hebben

Publieke ruimte

 

De interactie tussen mensen en hun omgeving is een belangrijk aspect in het ontwerpproces.

Zoeken naar subtiele verschillen om een confrontatie aan te gaan tussen mens en ruimte, vormt het uitgangspunt voor het bouwen van installaties. We zoeken naar een dynamiek waarbij een nieuwe relatie groeit tussen mensen en de plekken waarin ze zich begeven.

bottom of page