top of page

Installaties

De droomhut -2017/2020- (artistieke installatie, jongeren centrum, Antwerpen)

De droomhut

Een initiatief van de J100 waar Atelier Recup samen met jongeren uit verschillende jeugdorganisaties (JES, Kras, scouts, chiro, ..) , vzw Gatam, Rand Architekten, Ecode en nog andere partners twee jaar lang aan werkten. De J100 die als jongerenwerking de diversiteit van Antwerpen vertegenwoordigt, wil op deze plek in dialoog gaan met het beleid van de toekomst. Denk aan thema’s als discriminatie, racisme, werk, klimaat. Wat in 2017 startte bij dromen over boomhutten en wat er allemaal in zou kunnen gebeuren, groeide al snel uit tot een maquette en een ontwerp. 

 

Een achttien-hoekige diamant bedekt met een kleurenpalet van leien torent nu, twee jaar later, uit naast de wagons van spoor oost. Deze bijzondere boomhut is te bereiken via een stalen draaitrap die uitkomt in een warm nest. Voor dit project hebben we de meest recent ecologische hout-skeletbouw toegepast. Een honderd jaar oude, Borgerhoutse houten vloer en een houten atrium gemaakt met planken uit cultuurcentrum de Roma te Borgerhout bieden plaats aan zevenentwintig bezoekers.

 

 

De droomhut die voor iedereen beschikbaar wordt gesteld, wordt beheerd door de jongeren van de J100.

Wilrijk Pop-up zomertuin -2020- (artistieke installatie, buurt traject, Wilrijk)

Pop-up zomertuin

Samen met studio kuurjeus bouwt Atelier recup een gezellige pop-up zomertuin! De door sluipverkeer verdeelde graspleintjes worden verbonden tot een grote gezellige tuin waar mensen kunnen genieten van elkaar en het samenzijn.

Dit voortraject zal in de nabije toekomst leiden tot een definitieve heraanleg van het  plein in de Sint-Bavo wijk.

Tempelmarkt

Tempelmarkt -2015/ 2016- (artistieke installatie, buurt traject, Antwerpen)

De ‘Tempelmarkt’ , ontworpen en gerealiseerd in samenwerking met CO Luchtbal, buurtbewoners en scholen. Een veelzijdig project waar zowel het traject en de realisatie van een grootse installatie positieve impulsen nalaat op een unieke plek en heel bijzondere mensen.

 

Een zoektocht naar de vormgeving voor een kunstwerk dat kan versmelten met zijn omgeving loopt parallel met een traject waarbij buurtbewoners  eigenaar worden van de onderdelen van de installatie. Alle mensen worden uitgenodigd om een eigen verhaal te graveren in de planken waarmee in een volgende fase de installatie wordt gebouwd. Zo wordt er een collectief verhaal geschreven waar kleine of grote ideëen, dromen en wensen achterblijven.

 

De basis van het ontwerp is gebaseerd op de behoefte naar een ontmoetingsplaats die vormelijk contrasteert met de rechthoekige en strakke lijnen van de hoogbouw.

Zo groeide het idee om een marktplaats te bouwen, een plek om te ontmoeten, maar ook een plaats van bezinning en rust.

 

De aanloop naar de markt wordt aangegeven door lange, kronkelende paden die speels door het landschap dansen. Ze verspringen in de hoogte en maken kronkelende bochten in contrast tot de rechtlijnige architectuur van de luchtbal. Ze moeten uitnodigen om over te lopen en verbinden het landschap van torens met de nieuwe ontmoetingsplaats.

Panna DOK voetbal -2015- (artistieke installatie, buurt traject, Merksem)

Panna DOK voetbal

Tijdens de Kerstvakantie  van 2015 bouwt Atelier recup met de lokale jongeren van Merksem dok een  voetbalinstallatie. Samen met jongerenwerking KRAS denken we na over  wat de noden zijn op hun plein. Uit de brainstorm komen verschillende ideeën: een tribune, een afdak en een panna-voetbalveldje.

Zoveel mogelijk ideeën worden mee in het ontwerp verwerkt. Tijd om te bouwen!

Tijdens de werken schieten ook nog andere buurtbewoners ons te hulp en steken een handje toe.

Vierenveertig tropische palletten en een goeie 2000 vijzen verder komen we tot een massieve constructie die misschien wel een paar jaar jongerenvreugd aan kan.

In een latere fase zien we de mogelijkheid om de tribune gedeeltelijk te overdekken. 

Recup boomhutten

Recup Boomhutten -2015-2018- (speel installaties)

Atelier recup bouwt bijzondere installaties in een groene omgeving. Denk aan een boomhut, plantenbakken, berging, terras, installaties om in te spelen of samen te komen. Afgewerkt met een zwevend groendak en een verborgen tuinkot. We werken aan een geïntegreerd ontwerp voor elke situatie en steeds met zoveel mogelijk duurzaam en lokaal gerecupereerd materiaal!

't Werkhuys poort

't Werkhuys poort -2015- (artistieke installatie, buurthuis werking, Borgerhout)

Socio-cultureel ontmoetingscentrum 't werkhuys vroeg ons om een ​​gasinstallatie die de ingang ontsierde te verstoppen. Atelier recup stelde voor om niet alleen de gasinstallatie te verbergen maar ook een verwelkomende poort te ontwerpen. De uitvoering werd een mozaïek van gekleurde houten planken, die de zijmuren verbond tot een uitnodigende inkomhal. Het resultaat is een gekleurde ingang waarin je verschillende denkbeeldige vormen en metaforen kan zien (een golf van verbeelding en diversiteit - enkele reacties: "een pauw", "rio de janeiro", "een boom", ....).

Smaakmobiel

Smaakmobiel -2017- (sociaal artistieke installatie, buurt traject, Borgerhout)

Voor de cultuurantenne van Borgerhout ontwikkelt Atelier Recup een Smaakmobile. Deze kleurrijk versierde bakfiets reist tussen verschillende evenementen op locatie voor de week van de smaak.

Ze doet dienst als receptenvanger en inspireert mensen om hun recept te drukken op de mobiele drukpers en te vereeuwigen als culinair erfgoed.

 

In het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid om de bakfiets opnieuw in te richten voor een ander project zonder veel aanpassingen te doen.

Alle gebruikte planken zijn afkomstig uit de oude vloer van ‘de Roma’, de attributen zijn tweedehands of uit de kringloopwinkel. Fotos door stadsfotografen.

Veiling der dingen

Veiling der dingen -2014- (artistieke expo werking, Berchem-editie)

Verschillende gebruiksvoorwerpen worden tot leven geroepen tijdens de bouwdagen die ‘Onbetaalbaar’ organiseert voor de editie te Berchem, oktober 2014.

Atelier recup wordt uigenodigd om deel uit te maken van het creatieve bouwteam.

 

‘Onbetaalbaar’ is een denktank, werkplaats die projecten rond afgedankte materialen bedenkt en samen naar een materialisme met emotie streeft.

Fotos: Richard Duyck

Buurt salon/bib

Buurt salon/bib -2016- (ontmoeting/ verbindings-plek, Edegem)

Woonhuis Edegem van Pegode VZW, een organisatie die mensen met een motorische beperking ondersteunt, zal ism de gemeente Edegem en de Ideale Woning over enkele jaren 30 sociale appartementen laten bouwen. Pegode met de komende nieuwbouw de kans grijpen om het woonproject open te stellen en hun buurt sociaal en ruimtelijk meer te betrekken. 

In aanloop daarvan werken Ruth Soenen (cultureel sociaal antropologe) van de Pegode en Atelier Recup samen aan een buurttraject.

 

In de groene zone voor het woonhuis wordt er ruimte gemaakt voor de burenbank. Een uit recuperataiematerialen vervaardigde bank, die aan de ene kant wordt gedragen door een grote bloembak met kruidentuin en aan de andere kant overloopt in een kleine boekenkast.

Het is een plek om kruiden te delen met de buurt, buren te ontmoeten, op de bank te rusten, iets in het burendagboek te schrijven en via een buurtbib ook mensen met boeken samen te brengen. 

 

Aangezien iedereen er graag bijhoort, ook de personen met een beperking, werd volgende zin vereeuwigd in de burenbank van deze kruidentuin:

Inclusie: ‘Het is het aanleggen van een tuin waarin alle soorten planten mogen bestaan en groeien, traag of snel, bruusk of geleidelijk, in uiteenlopende geuren, zonder mekaar te overwoekeren.’

 

Een warme buurt laat niemand koud! 

Konijnenwei park

Konijnewei park -2014- (installatie, buurt traject, Antwerpen)

De konijnenwei is een ongedefinieerde groene ruimte tussen snelweg, treinsporen en de singel van de stad Antwerpen. 

Dit groene gebied zou een uitstekend alternatief zijn voor het gebrek aan openbare ruimte van deze buurt.

Na twintig jaar bijeenkomsten en veelbelovende presentaties stond de buurt vorig jaar op toen ze hoorden dat het nieuwe stadsbeleid aan een grote parkeerplaats dacht.

Tegelijkertijd stond een kleine groep architecten op om wijken te ondersteunen die verband hielden met stadsontwikkelingsprojecten. Ze nodigden Atelier Recup uit om samen met de buurt een tijdelijke publieke ruimte te in te richten.

Een L A N D M A R K in de vorm van een konijn en een uit paletten gemaakte toegangspoort zetten het park op de kaart.

 

Het lokale beleid deelde niet hetzelfde enthousiasme en dezelfde energie van deze actie en vroeg om de constructie nog dezelfde week af te breken.

Enkele maanden later kwam de stad met een plan, maar veel meer dan de parkeerplaats is het nog niet geworden.

Centerpoort

Centerpoort -2015- (bouwproject, buurt/ verbindings traject, Borgerhout)

Voor het openingsfeest van de Centers te Borgerhout bouwt Atelier Recup met jongeren uit de buurt een feestelijke toegangspoort. Deze wordt op de moment supreme en met de nodige spanning, door buurtbewoners rechtgetrokken. Het startschot voor een geweldig feest en een verbindend project in een vergeten hoek van Borgerhout.

 

De centers in Borgerhout zijn de 59 ruimtes onder de gemetste spoorwegberm met bogen langs de Singel. Ze dateren van eind 19de eeuw en vormen de grens tussen de Singel en Borgerhout intra muros. De stad wil de centers ontwikkelen en zo het gebied rond de Engelselei opwaarderen.

Tuintribune

Tuin tribune -2016- (zit installatie, berging, Borgerhout)

Deze tuininrichting is ontstaan vanuit de vraag om een plek te creëren waar mensen samen gezellig rond een vuur kunnen zitten voor zowel een grote als kleine groep mensen. 

Rekening houdend met de integratie van een berging/tuinhuis met bovenop een dakterras, regenwateropvang en de inplanting van een vijgenboom. 

Alle hout in deze installatie is hergebruikt en om toch efficiënt en duurzaam te werken, werd er gekozen voor hout uit tropische tweedekeus paletten. Om het hout te beschermen werd het behandeld ecologische olie. 

Trouwboog

Trouwboog -2016- (installatie trouw ceremonie, Antwerpen)

Met Atelier recup werden we gevraagd om een gezellige maar simpele installatie voor een trouwceremonie aan de Schelde in te richten. 
We creëerden met een basis van oude houten frames uit de tuinlandbouw een Arc de triomphe waar de twee gelukkigen tijdens hun ceremonie onder stonden. 
Bovenaan een grafisch abstract hart-element en een originele versiering van wilde planten door Valerie waren de kers op de taart van deze 3D installatie en creëerde het visueel middelpunt van het geluk met majestueus zicht op de Schelde. 
Enkele tapijten en hooibalen vormden een gezellig trouwsalon.
Een regendek van glorieuze grijze wolkenpatronen portretteerden een theatrale achtergrond waarbij tussen enkele regenbuien een droog ceremoniemoment van 43 minuten aangestoken kon worden :).

H27 pergola -2016- (schaduw structuur, Lint)

H27 pergola

Twee stalen volumens, een smal en hoog element en een brede lage vorm staan geschrankt onder elkaar en vormen de basis van deze pergola.

Strakke lijnen wisselen elkaar af en vormen een harmonie met de bestaande architectuur van de woning.

 

Om voldoende schaduw te creëren zijn de volumes bekleed met kastanjehouten latjes afkomstig van tuinafschermingen. Ze geven een leuk schaduwspel op het terras en zijn tevens de drager voor verschillende klimplanten (blauwe regen, druivelaar en wingerd).

Betonbank

Betonbank project warme buurt -2015- (artistieke installatie, Antwerpen, Mortsel, Edegem)

In samenwerking met Caroline Verbrugghe realiseert Atelier Recup de "warme beton banken”. In opdracht van Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen en Vormingplus voor het project “Warme Buurt”. 

 

De banken zijn gemaakt van oude stoelen verbonden met een betonplaat. Ze zijn stuk voor stuk uniek, met een eigen karakter, waarmee wordt verwezen naar de diversiteit in de maatschappij. 

Vier specifieke plekken werden uitgekozen om de beton banken te installeren. aan de Congohut in t’Rrivierenhof), het Lepelhof te Mortsel , aan de kerk van Boechout en in de buurttuin van de Belpairesstraat te Berchem. 

 

“gastvrije plekken dragen hun steentje bij aan een warme samenleving”.

Buurttuin speelinrichting -2016- (speel inrichting, buurt traject, Willebroek)

Buurt speeltuin

Deze groene speelzone werd samen met de kinderen uit de buurt gebouwd. 

Een vijftigtal grote boomstammen, naast elkaar geplaatst, duiden de speelzone aan en kunnen de ouders of de kinderen op zitten of spelen.

Hierin plaatsen we een doorgang onder een heuvel met een betonnen koker. Vanop de heuvel kom je via één van de tweede glijbanen in de zandbak! Om aan de andere glijbaan te komen kan je langs alle kanten de heuvel opklimmen of al balancerend een boomstam ladder omhoog klauteren.

Rondom de speelheuvel is er een zachte laag houtsnippers voor het spring, speel en gerolle-bol plezier.

Een nieuwe waterpomp zorgt voor extra spelplezier tijdens de warme zomers.

T Meihof Welkombord -2018- (signalisatie, Edegem)

Cultuurhuis de Roma te Borgerhout is de trotse eigenaar van een uniek bijenhotel.

Bovenop het groen dak van de Roma staat een oude, eiken kleerkast met een bloemendak erop met binnenin drie kasten waar honderden bijen in en uit vliegen. Dit uniek spektakel is zichtbaar vanuit de projectiekamer waarlangs de rondleidingen door de Roma gaan.

T Meihof Welkombord

Zomerbar paviljoen -2018- (artistieke installatie, bar, ontmoetingsplek, Willebroek)

In de buurttuin van De Mozaïek pronkt een nieuwe sculptuur van Atelier recup. Een ‘zwevend’ dak gebouwd in samenwerking met de technische school van Boom vormt hiervoor de basis.
Het dak wordt groen en met der tijd een bruisende bloemenweide voor de bijtjes. De waterovergang van het dak wordt met een elegant kanaaltje naar een regenwaterton voor de groentetuin geleid.
Onder het zwevend dak is er een kleurrijke, organische sculptuur die de gevel van het tuinhuisje vormt. Een honderd jaar oude eiken deur zorgt voor de toegang. 
Deze luchtige ruimte dient niet enkel om tuinmateriaal te bergen, ze kan ook ingezet worden als bar voor verschillende evenementen. Verschillende ramen klappen open en worden doorgeefluiken voor de bar. Binnenin is een handig bergsysteem met kleurrijke bakjes voorzien.

Zomerbar sculptuur

Roma bijenhotel -2017- (Borgerhout)

Cultuurhuis de Roma te Borgerhout is de trotse eigenaar van een uniek bijenhotel.

Bovenop het groen dak van de Roma staat een oude, eiken kleerkast met een bloemendak erop met binnenin drie kasten waar honderden bijen in en uit vliegen. Dit uniek spektakel is zichtbaar vanuit de projectiekamer waarlangs de rondleidingen door de Roma gaan.

Roma bijenhotel

H27 tuininrichting -2013- (Lint)

H27 tuininrichting

H27 is een herontwerp van een open terras aan een modern huis dat is ontworpen met architectonische inspiratie van Le Corbusier en Luis Barragán. Licht, transprantie, binnen-buiten verlopende lijnen en composities onder een hoek vormen de basis van H27.

 

De architecturale lijnen van het interieur worden doorgetrokken naar het terras met stalen en houten structuren voor een sterke voortzetting van het huis in de tuin en vice versa. Een kraag van onderhoudsvriendelijke planten siert het terras, geïnspireerd op tuinieren in de prairie. Elke plant is gekozen om het hele jaar door een constant groen en bloeiend terras te creëren. Kleine lavastenen fungeren als aarde voor de planten en strekken zich uit aan één kant van een metalen hek. Klimplanten zorgen voor mooie groene wolken aan beide zijden van het hek en zorgen ook voor een frisse luchtstroom. Het terras heeft een geïntegreerde kleine moestuin. Het is gemakkelijk om te ontspannen en tegelijkertijd in de tuin te werken. Het tuinieren wordt gecomponeerd door de tuinierfilosofie van 'één vierkante meter'.

Terras afscherming

Terras afscherming -2014- (tuin installatie, Hove)

Terrasdecor in Antwerpen: van visie, esthetische kwaliteit en ontwerp tot uitvoering. Een kraag van verse groene kruiden begeleidt een stalen roosterinstallatie, die met behulp van klimplanten een groene muur op het terras zal creëren. Het terras is voorzien van zwarte tegels die een strak contrast vormen met de aangrenzende tuin en kruidentuin.

Theater Impulz -2020- (decor, Europa)

Theater decor Impulz

In samenwerking met muzikant Youri van Uffelen en 'Theater de Spiegel' worden er op maat voor kleuters toetsenborden en decor stukken uitgewerkt voor de voorstelling impulz.

Verover de ruimte! -2021- (sensibiliseringscampagne autodelen Vlaanderen)

Verover de ruimte!

Een mobiele parklet speciaal ontworpen voor Autodelen en Mobiel 21 en klaar om de ruimte te veroveren! Een aanhangwagen als basis met gezellige zithoekjes in het groen, glijbaan en banken aan de buitenkant, is gelanceerd.

Tweelinghut -2021- (speel installatie, Borgerhout)

Tweelinghut

De tweelinghut is een samenwerking tussen twee buren en hun jonge kinderen. Omwille van heel kleine stadstuintjes werd er gekozen om op en door de tuinmuur te werken! De kinderen kunnen langs beide kanten in de hut klimmen en onderaan zelfs door de muur kruipen. De vorm verwijst naar een Afrikaans masker en binnenin vaar je met een schip!

 

Overhangende dakjes afgewerkt met EPDM vormen de basis voor een groen dak en zorgen voor een lange levensduur.

Tuin paviljoen -2021- (achtertuin salon, atelier, berging, Lint)

Tuin paviloen

Atelier recup bouwt een paviljoen met aanvullend tuinterras, banken, speelpodium, verborgen planten, luiken en een wadi met regenwaterton. 

Diagonale lijnen in het ontwerp maken de tuin optisch groter. De vormgeving van de schuine, overhangende gevels loopt door in het terras.

Let vooral op het zwevende dak! Met zijn strakke afronding en overhangend dak geeft hij voldoende schaduw voor het gezellige zitplekje eronder. Alle hout is afkomstig uit een kringloopproces.

Speelschip het ‘Kraaienest’ -2021- (educatief bouwproject, speel installatie, Dendermonde)

Speelschip het 'Kraaienest'

Basisschool het Kraaienest bouwt zijn eigen schip!

Samen met het creatief bouwteam van Atelier recup en Studio Kuurjeus poten de leerlingen van 5 en 6 een eigen speeltuin neer.

Na een weekje zwoegen in de zon waar de kinderen leren boren, vijzen, zagen schuren en verbinden, kortom bouwen, staat er een prachtige boot met Kraaienest (en een vogel)!

Wielrenner sculptuur -2021- (sensibiliseringscampagne mobiliteit Gruitrode)

Wielrenner sculptuur

“Dat we naar school fietsen!” “En wat meer de auto laten staan!” Dat is wat de reuze wielrenners ons willen influisteren.

Voor dit project rond mobiliteit in Gruitrode bouwde Atelier Recup een reuzenhoofd in twee helften die elk aan een andere school in de gemeente staan opgesteld. Volledig uit recuperatie hout vervaardigd en afgewerkt met oude fietsvelgen die als radarwerk de hersenen en het hoofd verbeelden.

Goaltjes Moorkensplein -2022- (speelinrichting, Borgerhout)

Goaltjes Moorkensplein

Aan het majestueuze districtsgebouw te Borgerhout staan er twee gloednieuwe voetbalgoaltjes gemaakt van gerecupereerd tropisch hout.

Voet aan wal -2021- (sociaal artistiek bouwprojekt, Linkeroever)

Voet aan wal

De bewoners van het vluchtelingencentrum Voet aan wal van het Rode kruis op Linkeroever bouwen samen met Atelier Recup verschillende installaties in de tuin rondom het opvangcentrum. 

In een voortraject bouwden we samen maquettes. Er werd vooral ingezet op gezellige hangplekjes en zithoekjes! De bewoners verblijven hier tijdelijk, maar bouwen desondanks enthousiast mee!

Robuuste bank Nieuwe Vaart -2022- (zitsculptuur, Antwerpen)

Robuste bank

Aan de Nieuwe Vaart te Antwerpen start de nieuwe zero-waste shop.

 

Een zware plafond balk vormt hiervoor de basis. Het zitvlak van betonplex is een met kleur geaccentueerde veelhoek.

Koffie drinken kan nu in stijl!

Parklets Wijklabo Borgerhout -2022- (sociaal-artistieke installatie, Borgerhout)

BOHO parklets

Wat zou jij doen met 100.000 euro voor je buurt? Heb jij al ideeën voor jouw wijklabo?

Een verplaatsbare schuifaf, een mobiele speeltuin en zelfs een toog op wielen om te delen met heel de wijk! 

Als belangrijkste insteek de herbestemming van de publieke ruimte: een parkeerplaats die plaats maakt voor groen, spel, ontmoeten,…

Vier totaal verschillende units die volledig uit gerecupereerd, duurzaam hout werden vervaardigd.


Dit project is een samenwerking met district Borgerhout, Klimplant - klimaatplatform Antwerpen, Atelier recup en Buurman Antwerpen.

Dam Parklet -2022- (installatie groen/wateropvang, Antwerpen)

Dam parklet

Op den Dam te Antwerpen krijgt de Drie Snellenstraat een volledige make-over! Een lang uitgerekte parklet bestaande uit een watertoren, bloembakken, zithoekjes, een loungebank en een picknicktafel. 

Verticaal gemonteerde betonijzers en palen vormen de basis voor de wolk van groen die een minder mooie muur zal verstoppen.

Al het hout is afkomstig van het voormalige terras rond de speelfontein van Park Spoor Noord.

Een paradijselijke plekje gecreërd in samenwerking met Buurman, Klimplant - Klimaatplatform Antwerpen, kunstenaar Bert Lezy, Karlien en haar enthousiaste buurt-bende.

Sauna paviljoen -2022- (berging, moestuin/ keramiek atelier, sauna, Borgerhout)

Sauna paviljoen

Een sauna-box krijgt een glazen paviljoen errond. Naast de sauna is er berging en een hoek voor het moestuin atelier ingericht. 

 

Het skelet werd in karaktervol steigerhout opgebouwd. De glas compositie is afgewerkt met een rond profiel en zorgt samen met het afgeronde dak voor een retro look.

De velodroomhut -2021- (berging + speel installatie, Antwerpen)

De velodroomhut

Een samen-met-de-buren-gedeelde-boomhut!

Steigerhout, een oude trapleuning, het raampje van een wasmachine, pianotoetsen en nog veel meer recuperatiehout zijn de ingrediënten van dit grafische vogelnest! De nieuwe eigenaars: drie zussen en de buurjongens! Jawel, er is ook een ingang vanuit de naastgelegen tuin! Hier zullen weldra meerdere zomerse pyjama-kampeer avondjes en -feestjes worden gehouden!

bottom of page