top of page

Interieur vormen

Ecohuis 2e -2019-

Ecohuis 2e

Ecohuis Antwerpen en 100% Atelier Recup

Met de komst van enkele nieuwe kantoren van oa fluvius, Woonkantoor en het energiehuis kiest ecohuis voor de herinrichting, een samenwerking met Atelier Recup. Al het oude kantoormateriaal en een grote rest bouwafval van de nieuwe voorbouw van Ecomundo zijn de basis voor het uit werken van een nieuwe wachtruimte, rekken, banken, burotafels en zelfs lampenkapjes en lichtinstallaties.

In de wachtruimte stap je letterlijk in een boomsculptuur die met zijn vilten bladerdak de ruimte vult met sfeer en tevens een akoestische werking heeft. Tussen het bladerdak hangen trossen lichtjes. Wachten is nog nooit zo leuk geweest!

Scouts salon -2016-

Scouts salon

Voor de foyer van het gloednieuwe scoutshuis aan de Plantijn en Moretuslei ontwerpt Atelier Recup zwevende zitsculpturen. 

Een project waar duurzaamheid en gezelligheid versmelten. 

Dit meubel is volledig met gerecupereerde materialen gebouwd. Planken van tropische paletten, een frame gemaakt met de overschotten van de bouw van het Scoutshuis zelf en vijzen uit vorige installaties.

Een middenvolume op de platformen zorgt voor een rugvlak om tegenaan te leunen. Hier en daar zijn enkele gezandstraalde, oude stoelen toegevoegd om de eilanden een eigen karakter te geven. Deze zit-eilanden kunnen samen of individueel in de ruimte verplaatst worden.

We proberen onze voetafdruk op allerlei manieren te minimaliseren. Voor dit project is alle transport stapvoets en met de bakfiets gebeurd.

Zomerkitchenette -2018-

Zomerkitchenette

Deze zomerkitchenette is het resultaat van een samenwerking tussen De houtsmakerij en Atelier recup. Een bruisende samenwerking met gebruik van gerecupereerde elementen in fronten, schuifdeurtjes en een gestilleerde lijn van schabben die de ruimte rondom rond verbindt.

Bib Borgerhout -2018-

De nieuwe bib van borgerhout, een samenwerking met Studio kurjeus, de Klopperij, atelier Recup en Vakvzw. De oude loketten van het districtshuis maken plaats voor de nieuwe bib. Grafische kleuren vlakken lichten de grijze kantoren op. Vensterbanken worden gezellige leeshoekjes, antieke meubels die al jaren verborgen stonden worden uit de kelder gehaald en krijgen een upgrade.
Een voorleeshoek, een nieuwe inkombalie en een gezellig salon. Kortom: een verjaarde kantoorruimte geupcycled tot een sfeervolle gezellige jeugdbib. 

Bib Borgerhout

Mundana Zuid-Amerikaanse cultuurbar -2018-

Latijns Amerikaanse bar waar je koffie uit Guatemala drinkt en overheerlijke gerechten eet op meubilair van Atelier Recup. De tafels zijn gemaakt van vloerplanken van de Roma  en in het salon kan je gezellig zitten lezen op banken gemaakt van oude deuren. De hele ruimte wordt sfeervol uitgelicht met zelfgemaakte lampen gemaakt van jutte koffiezakken.

Mundana bar

Ket Koffiebar & shop

Ket Koffiebar & shop

Christhiaan is een jonge entrepreneur die no-nonsens duurzame koffie wil aanbieden. Atelier Recup ontwerpt een interieur met diverse industriële materialen (betonnetten en -ijzers) en hergebruikte elementen zoals deuren, (display) tafels en oude gezellige stoelen. Er is een lichtinstallatie van berkenboompjes met hanglampen voorzien.

Samoerai closet -2017-

Samoerai closet

Dit meubel is volledig gebouwd met de ruggen en de schabben van oude kasten. Om de volumes te scheiden en te accentueren zijn gifgroen gekleurde latjes toegevoegd, gevonden tussen het afval op spoor-oost, een rangeerterrein van de spoorwegen. De tekening en de felle kleur verwijzen naar de Aziatische architectuur. Er werd geen olie of vernis gebruikt.

Meubel vormen -2014,15,16-

Meubel vormen

Meubels met een duurzame en degelijke recuperatie zoektocht.

Senegal Afeu works -2014-

Senegal Afeu works

Met een enthousiaste melange van vuur en energie is 'AfEu' onstaan, een verzameling van Afrikaans-Europees geïnspireerde elementen. Het werd gemaakt tijdens een verblijf van een jaar in de stad Thiès, Senegal. Bijna alles wat je in de informele straateconomie van deze stad nodig zou kunnen hebben, is gemaakt door ateliers op straat. Afeu kwam tot leven in een metalen atelier net om de hoek. Gerund door een heer genaamd Masse, is de atmosfeer van de studio gevuld met gebabbel in de lokale taal Wolof, evenals met gebeden, bouwdiscussies en las-experimenten. De studio wordt voornamelijk bezet door een handvol levendige jonge leerlingen die leren van Masse en van elkaar, met de hoop dat ze op een dag hun eigen atelier zullen kunnen opstarten. 

Kantoorinrichting plan C -2015-

De Klopperij en Atelier Recup bundelen hun krachten voor het bouwen van een wel heel bijzonder kast. Dit meubel staat in de kantoorruimte van Plan C, een transitienetwerk voor duurzaam materiaalbeheer. 
Deze kast heeft als eerste functie de grauwe sfeer van een kantoorruimte te doorbreken. Ze verdeeld ook de ruimte en brengt op die manier meer rust. Verder bergt ze alle apparaten en machines die je liever niet wil zien. 

last but not least groeit er ook een boom door het bovenblad waaraan de collega’s samen koffie kunnen drinken.

Deze kast werd volledig gemaakt uit recuperatiehout.

Kantoorinrichting plan C
bottom of page