top of page

Concepten

Kaaitoren

Kaaitoren -2017- (Publieke interventie/ artistieke installatie)

De kaaitoren is een toegankelijk belevingsgebouw dat in de eerste plaats informatie wil meegeven en een panorama biedt over de werf van de heraanleg van de Scheldekaaien in Antwerpen . Een installatie waar voorbijgangers even kunnen gaan zitten om te rusten op een bankje of genieten van het uitzicht. Voor de vormgeving leggen we verschillende linken naar de Haven en de stad Antwerpen als de werf van de 21ste eeuw. Twee gestapelde containers zijn hierin de basis van de constructie. 

De zwevende container die over het fietspad hangt  dient als een toegangspoort of als brug. 

Verschillende insnijdingen en perforaties in de huid van de constructie zorgen voor een panorama aan de kant van de kaaien en voor licht en transparantie in het algemeen. Een spel van diagonale lijnen en driehoeken verbindt deze robuuste volumes tot een geheel. Dit project is niet uitgevoerd.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
Dranouter toegangspoort

Dranouter poort -2015- (Publieke interventie/ artistieke installatie)

Voorontwerp voor een toegangspoort voor Dranouter.

Wilrijk pop up buurtbar

Wilrijk pop up buurtbar -2017- (Publieke interventie)

Verschillende zithoekjes voor een gezellige sfeer, lampenkappen, tapijtjes en diverse leuke meubeltjes.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
INDO-weiland paviljoen

INDO-weiland paviljoen -2021-

Een huis met Indonesische invloeden in Malle heeft een achterliggend weiland. We trekken de Indonesische architectuur invloeden door in ons ontwerp voor een uitkijk plek midden in het weiland.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
Keilen speelhut

Keilen speelhut -2021-

Berging en spelen in de tuin. Lokaal en 100% gemaakt van recuperatie materialen.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

Tuinberging -2022-

Een extra tuinberging die mee uitgelijnd is met de opspringende tuinmuur.

press to zoom

press to zoom
Tuinberging

POOL paviljoen -2022-

Een zwevend dak, gedragen door een lichte ribben structuur. Onder deze schaduwrijke constructie is het aangenaam vertoeven naast de zwemvijver.

Schuine lijnen en vlakken zijn de basis voor de futuristische uitstraling van dit paviljoen.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
POOL paviljoen

De groene droom -2022- (groen + blauw + sociale publieke ruimte interventie)

Natuur als oplossing voor klimaateffecten in de stad

De Groene Droom is een modulaire pergolastructuur die de drager is van verticaal groen en gecombineerd wordt met een wilde plantentuin. Lokale opvang van regenwater zorgt voor de robuustheid van het projectvoorstel. De Groene Droom is een ingreep die de nadruk legt op de thema’s VERGROENEN, SCHADUW en WATER. Deze kwaliteiten worden toegevoegd in de publieke ruimte zonder een hypotheek te leggen op het huidige gebruik ervan.

Door de pergolastructuur in te planten in combinatie met de aanplant van diverse lokale beplanting en klimaatbestendige varianten ontstaat er een zone die het hele jaar door toegankelijk en bruikbaar is. Het is een ingreep die met weinig impact op de ruimte en het gebruik van het plein, een grote impact heeft qua groenbeleving en schaduwcreatie. Daarbij wordt er een systeem voorzien waarbij regenwater wordt afgekoppeld en wordt opgevangen in een nieuwe groene zone waar het water gebufferd wordt en traag kan infiltreren.


De versmelting van het modulaire bouwwerk, de begroeiing en de wateropvang zal een groene wolk op het plein creëren, waar bij hitte voldoende schaduw te vinden is zodat het plein ook in hete zomers een fijne plek blijft om te vertoeven. Dit ontwerp beoogt niet enkel stressperiodes te bufferen (hitte - droogte), maar is ook bedoeld om het hele jaar door een meerwaarde te creëren. Fragmentarisch worden er bepaalde stukken volledig
waterdicht gemaakt om bij neerslag te kunnen schuilen.

 

Nieuwe zitstructuren worden verweven met de bestaande zitgelegenheden op het plein om comfort en gebruik te vergroten. De pergolastructuur en de nieuwe plantenzone vormen een geheel. De klimplanten overgroeien de structuur en deze geeft op zijn beurt schaduw aan de groene zone.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
Tuin pavijoen

Tuinstraat -2022- (paviljoen, mobiele zit-units, wateropvang, wandsculptuur)

De stad Antwerpen heeft een vernieuwend straat inrichtingsproject opgezet in 2018. Met als doel de inplanting van blauwe en groene systemen en het stimuleren van sociale verbinding. Recentelijk (2022) is de Jan Olieslagerstraat als eerste tuinstraat ingericht.

Natuur als oplossing voor klimaateffecten in de stad.

Achterin de straat is een groene oase met wadi gecreëerd waar een dockingstation komt te staan. Aanpalend hieraan zijn er enkele vliegtuighangars met daarrond een geasfalteerde bestrating wat een hitte-eiland vormd.
Met ons ontwerp zetten we in op duurzame constructies die het verhaal van wateropvang, ontharding en vergroening versterken. We willen deze plek nog aantrekkelijker maken zodat je er kan vertoeven, ontmoeten en gebruik maken van de vele mogelijkheden.

Duurzame inrichting, grafische vormgeving en tekst als spreekwoordelijke verbinding met water

De zoektocht naar een maximale optimalisatie van gebruik bij het toevoegen van nieuwe constructies in de publieke ruimte maakt standaard onderdeel uit van onze ontwerpfase.
Bijgevolg kiezen wij ervoor om onszelf uit de dagen in de zoektocht naar een ontwerp dat zowel functioneel, divers en duurzaam is.

Atelier recup zet maximaal in op het gebruik en hergebruik van circulaire materialen en technieken voor duurzame, robuuste installaties.    
Kleur en vorm versterken de verschillende onderdelen van het ontwerp.
Een tekst logo in druppelvorm wordt op een aantal zichtbare plaatsen gelaserd. Voor ons een directe verbinding met het water-verhaal van de tuinstraat.
De bouwmaterialen worden zoveel mogelijk uit recuperatie en circulaire economie gehaald.
De afmetingen/ verhoudingen van het staalprofiel van de ‘fietsnietjes’ van het stadsmeubilair gebruiken we als maat om onze staalconstructies mee te bouwen. Zo leggen we een directe link met  de vormgeving van het straatmeubilair van de stad Antwerpen.
Transport gaat via een deelsysteem of simpel weg met de bakfiets. Atelier Recup ijvert er maw voor om koolstof neutraal te opereren.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
Tuinstraat

Fiets paviljoen -2022- (fietsberging, moestuin werktafel, wateropvang)

Een grafisch jasje volledig uit Recup, met als kers op de taart een groendak en regenwater opvang.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
Fiets paviljoen
bottom of page